licht & gezondheid

Bio-dynamische verlichting

Waar hebben we het eigenlijk over als we praten over bio-dynamische verlichting? Kort gezegd gaat dit over kunstlicht dat zo goed mogelijk de eigenschappen van natuurlijk licht nabootst waardoor we ons beter en prettiger voelen.

7008491059_873257a0ac_z
eye

Invloed van licht

We hebben verschillende soorten lichtgevoelige cellen in onze ogen, cellen voor waarneming van kleur, en andere cellen juist voor waarneming van beweging. Er is ook een speciale groep cellen die verantwoordelijk is voor het doorgeven van informatie aan de hersenen over de tijd van de dag en de tijd van het jaar. Belangrijke informatie die de ogen hiervoor opvangen zijn de lichtkleur en lichtintensiteit. Dit stuurt onze biologische klok aan. De hersenen vertalen de lichtsignalen naar de hormoonklieren die daarmee aan de slag gaan. Er wordt bijvoorbeeld melatonine geproduceerd bij avondlicht, tijd om te gaan slapen. En cortisol bij intensief daglicht, signaal voor wakker blijven, actief zijn. Logisch zou je denken.

Kunstlicht

Kunstlicht geeft de hele dag dezelfde lichtintensiteit, en dezelfde lichtkleur. Dit betekent dat onze hersenen (te) weinig tijd-signalen krijgen. Dit maakt dat onze hormoonhuishouding niet genoeg of zelfs verkeerd aan de slag gaat. Bij voorbeeld; je ontvangt structureel te weinig licht op een dag, je hersenen denken dat het avond of nacht is, en maken het slaaphormoon melatonine aan. Niet erg handig als je op je werk zit en actief moet zijn. Of wat te denken van kinderen op school of ouderen in een verzorgingshuis? Die bij te weinig licht indommelen op de dag en ’s-nachts niet meer in slaap kunnen komen.

office-med
sunlight

Gezond licht

Om een gezonde leef-, en werkomgeving te creeëren waar onze biologische processen hun natuurlijke gang kunnen gaan volgens het circadiaans ritme (de biologische klok) is licht van groot belang. Het mooiste en allerbeste is daglicht, wat in veel gevallen wel 100 tot 1000x meer is dan het licht binnen. Helaas brengen we het grootste deel van onze tijd binnen door en zullen we met behulp van kunstlicht buiten naar binnen moeten brengen. Dat doen we met bio-dynamische verlichting. Bio-dynamische verlichting zorgt ervoor dat alle factoren die belangrijk zijn voor goed en gezond licht worden aangeboden. Hierbij moet je denken aan;

  • voldoende licht
  • lichtkleur
  • juiste invalshoek van het licht

Lichtontwerp en lichtadvies

Door middel van een goed lichtadvies met lichtberekeningen en toepassing van de juiste bio-dynamische verlichtingsarmaturen maken we de woon-, en werkomgeving een fijne en gezonde plek.

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten